Rum i Angostura, czyli sztuka łączenia

Kto z nas po ciężkim dniu lub tygodniu nie lubi usiąść w gronie przyjaciół z kieliszkiem dobrego trunku? Alkohol, oczywiście pity z umiarem, pozwala się zrelaksować, odpuścić stres dnia codziennego i w pełni cieszyć się chwilą odpoczynku. Pozytywnym sygnałem jest to, że kultura picia alkoholu w naszym kraju wzrasta. Ludzie coraz częściej sięgają po trunki ekskluzywne, uczą się je pić zgodnie ze sztuką, zwracają uwagę na ich smak, rozpoznają gatunki. Warto przyjrzeć się jednemu gatunkowi alkoholu, który cieszy się coraz większą popularnością.

Rum nie tylko dla piratów?

Rum to alkohol produkowany najczęściej z trzciny cukrowej. Gatunków, rodzajów, smaków i rozmaitych podgrup jest całe mnóstwo, ponieważ ten trunek jest wytwarzany w ponad 80 krajach na świecie. Ma od 37,5% aż do 81%, więc zdecydowanie należy do grupy najmocniejszych alkoholi. Rum jest bardzo demokratycznym trunkiem i od spożywających nie wymaga się wysokich kwalifikacji smakowych. Tak naprawdę to czy dany gatunek jest „dobry”, zależy wyłącznie od naszego gustu i smaku. A naprawdę jest w czym wybierać.

Rum ze względu na podstawowe smaki dzielony jest na:

  • angielski – rum ciemny, bogato przyprawiany;
  • hiszpański – lekki i słodki;
  • francuski – rum „rzemieślniczy”, posiadający wiele nut owocowych;

Ze względu na gatunki zaś, na biały, złoty i czarny. Istnieje jeszcze podział ze względu na moc i smak (rum przyprawiany, aromatyzowany i Overproof). Wśród tak bogatej oferty każdy na pewno znajdzie coś dla siebie, zwłaszcza, że rum można pić zarówno w postaci czystej, jak i dodawać go do drinków.

Angostura – z czym to się… pije?

Ciekawym rodzajem rumu jest tzw.Angostura. Nazwa ta coraz częściej słyszana w Polsce, oznacza pewien bardzo specyficzny rodzaj rumu. Angostura powstała dzięki wieloletnim i żmudnym poszukiwaniom oryginalnej receptury. Poszukiwaniom, jak można się domyślić, zwieńczonym sukcesem dzięki wyhodowaniu w warunkach laboratoryjnych specjalnego szczepu drożdży.

Ponadto w procesie produkcji używane są specjalnie przygotowywane beczki, które gwarantują uzyskanie zawsze jednakowego smaku. Dzięki temu możemy się dziś cieszyć smakiem na bazie którego powstaje bardzo dużo różnorodnych odmian rumu. Angostura świetnie komponuje się jako składnik wielu drinków opartych narumie. Spotkania z nią nie powinien przegapić żaden miłośnik mocnych trunków!

Więcej informacji na temat rumu znajdziesz na stronie https://blackbeard.store/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj