Zmywarki dla gastronomii - jak nie wpaść z deszczu pod rynnę?

Nieodłącznym elementem zmywalni w kuchni restauracyjnej jest rzecz jasna zmywarka gastronomiczna. Popularność tego urządzenia oraz zróżnicowane potrzeby właścicieli gastronomii sprawiły, że w ciągu ostatnich kilkunastu lat powstało mnóstwo rodzajów zmywarek.

W tym artykule postawimy sobie pytanie, które z nich faktycznie będą przydatne i dla kogo. Jak dobrze zainwestować kilkanaście tysięcy, by nie wpaść z deszczu pod rynnę, a jednocześnie nie wylać dziecka z kąpielą? Omówimy po kolei każdy z najpopularniejszych rodzai zmywarek.

Zmywarka gastronomiczna do garnków

To zmywarka o dość dużych gabarytach – głębokość kosza sięga metra, a wysokość zmywarki przekracza dwa metry. Wszystko po to, by można było umyć w niej nawet największe garnki. Standardowa wydajność to 30/15/10/5 koszy/h. Przeciętnie zmywarki te posiadają 4 programy (cykle: 120″, 240″, 360″, 720″). Gdzie taka zmywarka znajdzie zastosowanie? Odpowiedź jest prosta – wszędzie tam, gdzie codziennie korzystaj się z co najmniej 20-litrowych garnków. W przeciwnym wypadku koszty eksploatacji będą zbyt wysokie do wydajności.

Zmywarka gastronomiczna do szkła

Standardowe zmywarki do szkła posiadają:

  • długość cyklu: 90/110/120/300 s,
  • wydajność koszy na godzinę: ok 40 szt/h,
  • maksymalna wysokość szkła: 32 cm,
  • maksymalna średnica talerzy: 35 cm,
  • wymiary kosza: 500×500 mm.

Są więc mniejsze niż zmywarki do garnków. Zwyczajowo w zestawie dostaje się kosz na szkło, ale również na talerze. Na górze i na dole komory znajdują się specjalnie zaprojektowane ramiona płucząco-myjące, dostoswane mocą do delikatnego szkła. Oczywiście mamy też dotykowy panel sterowania z rozbudowanymi funkcjami wyboru cyklu mycia w zależności od stopnia zabrudzenia naczyń – mamy kontrolę nad tym ile zużyjemy wody i prądu. Tego typu zmywarki sprawdzą się wszędzie tam, gdzie naczyń szklanych jest więcej niż klasycznej zastawy stołowej, np.: w barach.

Zmywarka gastronomiczna kapturowa

Kilkanaście lat temu na rynek weszły kapturowe zmywarki dla gastronomii. Zyskały popularność, ponieważ duża moc zmywarek kapturowych, przedkłada się na lepszą wydajność w myciu. Z kolei funkcja wyparzania naczyń, zapewnia usunięcie bakterii i wyjątkowy poziom higieny, spełniający najbardziej rygorystyczne wymogi Sanepidu. Standardowe zmywarki kapturowe posiadają:

  • zużycie wody na 1 cykl mycia: 2-2,5 l (w zależności od ciśnienia wody w sieci),
  • temp. wody myjącej: 62°C, temp. wody płuczącej: 85°C,
  • wydajność koszy na godzinę: ok 80 szt/h.

Ich zastosowanie jest uniwersalne. Kryterium wyboru dla tego typu zmywarki powinna być jak największa oszczędność wody i energii.

Zmywarka gastronomiczna na granulat

Zmywarki te to szwedzka innowacja, która istnieje na rynku międzynarodowym od 1987 roku. Zmywarki używają specjalnego granulatu, wody i niewielkiej ilości detergentu do mechanicznego szorowania garnków i patelni. Moc piaskowania w połączeniu z wysokimi temperaturami zmywa higienicznie i bardzo dokładnie w ciągu kilku minut, zużywając średnio 70% mniej wody, energii i chemikaliów niż tradycyjne metody mycia garnków za pomocą standardowy zmywarek gastronomicznych.

Mechaniczne działanie technologii wykorzystującej granulki eliminuje potrzebę namaczania, szorowania i zmywania wstępnego. Wymogi higieny są zapewnione przez odpowiednią ilość gorącej wody do płukania, zgodną z normą DIN 10512. Wydajność to około 20 koszy na godzinę, ale same kosze są średnio większe niż w tradycyjnych zmywarkach.

Warto tutaj pamiętać, że zmywarka, ze względu na technologię, absolutnie nie nadaje się do delikatnego zastawy, czy szkła.

Tunelowe zmywarki dla gastronomii

Spokojnie – to już ostatnia kategoria zmywarek. Najciężyszy kaliber zostawiliśmy na koniev, bowiem Zmywarki tunelowe są przeznaczone do ekstremalnych obciążeń. Najlepiej sprawdzają się w kuchniach stołówkowych, szpitalnych i hotelowych. Potrafią umyć 120 do 270 koszy w ciągu godziny. To inaczej mówiąc: „taśma do mycia”. Dzięki automatycznemu włącznikowi płukania (warto kupić zmywarkę z tą funkcjonalnością) zużycie wody na jeden kosz wynosi ok. 1,3 litrów. Zmywarkę tunelową można wyposażyć w dodatkowe moduły, np. tunel suszący lub moduł mycia wstępnego.

Jest to jednak urządzenie, które zajmuje znaczną powierzchnię kuchni, przykładowo:

  • wymiary zewnętrzne WxDxH [mm]: 1968x813x1615.

Idealna będzie więc do naprawdę dużych lokali i zapleczy – w przeciwnym wypadku inwestycja w nią nie zwróci się.

Gdzie sięgnąć po poradę przy zakupie zmywarki gastronomicznej?

Z pewnością, wraz ze wzrostem naszego biznesu gastronomicznego, dojdziemy do wniosku, że sprzętem, który należy dokupić są właśnie zmywarki dla gastronomii Warszawa oferuje mnóstwo hurtowni i sklepów z wyposażeniem do gastronomii, a ponadto mamy do dyspozycji sklepy online. W placówkach tych można zasięgnąć porady i zapytać czy inwestycja w zmywarkę tunelową lub inne, mniejsze ma sens także w Twoim, indywidualnym przypadku.

Życzymy przemyślanych wyborów!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj